, NAPÚTON

Ismerj meg minket


Nemzeti Művelődési Intézet

A Nemzeti Művelődési Intézet egy majd hetvenöt éves intézmény, a szellemi jogelőd szervezetet, a Magyar Népi Művelődési Intézetet 1946-ban Illyés Gyula alapította.

Az elmúlt nyolc évtizedben változó névvel és szervezeti felépítéssel szolgálta a magyar közművelődés ügyét.

Nemzeti Művelődési Intézet

A települések jobb, közvetlenebb elérését innovatív, hálózatos szervezeti forma biztosítja: a lakiteleki központ mellett 19 megyei igazgatóság segíti a közművelődési szakmai koncepciók megvalósulását, valamint a települési közösségi-kulturális élet módszertani tanácsadással való támogatását.

A Nemzeti Művelődési Intézet részt vesz a magyar közművelődés, közösségi művelődés tevékenységével összefüggő szakmai és képesítési követelmények kialakításában, továbbá a közművelődési szakemberek szakmai képzésében, továbbképzésében.

Az intézmény mintaprojektek megvalósításával, módszertani tanácsadással járul hozzá a közösségi művelődésben részt vevők életminőségének javításához, a települések kulturális, társadalmi és gazdasági lehetőségeinek kialakításához.

A közművelődés mára a kulturális alapellátás meghatározó hálózatává vált. Az ország 3 155 településén működő 6 291 közművelődési intézmény, közösségi színtér, kulturális civil szervezet közel 67 millió látogatót, kulturális érdeklődőt ér el éves szinten.


Az intézményhez köthető kiemelt szakmai kezdeményezések


Pajtaszínház Program

A program célja a már meglévő (újraéledő/újraéleszthető) helyi színjátszó hagyományok felelevenítése az ország kistelepülésein. A különböző életkori csoportok bevonásával lehetőséget ad a generációk közötti együttműködésre. A települési színjátszó csoportok közül évenként 19 mutatkozik be az éves program lezárását jelentő Pajtaszínházi Szemlén a Nemzeti Színházban. A program koordinációját a Nemzeti Művelődési Intézet látja el, szakmai együttműködő partnere a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Színház.
2020 januárjáig bekapcsolt települések száma: 100, színjátszók száma: 1500 fő.


Kapunyitogató programok

A Nemzeti Művelődési Intézet 2013-ban indította útjára a közművelődési szolgáltatáshiányos településeken „Kapunyitogató” című programját. Az elmúlt években több mint 350 településen valósult meg Kapunyitogató Program. Az események célja, hogy azokon a településeken, ahol a művelődési ház bezárt, és csak úgynevezett „kulcsos” házként működik, néhány napra kinyíljon az intézmény, és a falunapokhoz kötődően szervezett kulturális programok mellett a lakosság más közösségi-kulturális eseményeken is részt vehessen.
Ezek a közösségi események nemcsak hasznos szabadidős programokat biztosítanak, hanem közösségépítő hatásuk is igen jelentős.


Újra öltünk, és örökítünk program

A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával 2013-2015 között az ország több megyéjében „Újra öltünk, örökítünk” névvel hímző szakkörök indultak, elsősorban kis településeken. A tartalmi tevékenység megvalósításában az adott megyében működő népművészeti egyesületek is részt vettek az intézet megyei irodái mellett. A program célja az volt, hogy a térség hímzőkultúráját visszatanítsa a fiatalabb generációknak, mely egy helyi hímzés-kiállítás megszervezésében csúcsosodott ki. A hímzőkörök tagjai igazi közösségé kovácsolódtak, akik a szakkör tevékenységén túl más folyamatokban is együttműködtek. A program 2013-tól 12 megye 55 településén, valamint 2 határon túli településen segítette elő a népi hímzőkultúra újjáéledését, továbbadását.


Komatál Program

A családokra fókuszáló szemlélet hívta életre a Komatál Programot 2018 decemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, valamint a Lakitelek Népfőiskola szakmai együttműködésével. Az alkotói pályázatot kiállítás és konferencia, majd a webshopként is üzemelő komatalprogram.hu oldal megjelenése követte. Országos kampány keretében a program iránt érdeklődők bevonására felhívás jelent meg komatál közösségek toborzására, s néhány hét múlva már megjelentek az első tudósítások a program nyomán megvalósult komatálátadásokról.
 

Komatál Program


Gasztronómiai értékek népszerűsítése

Az intézmény csatlakozott a Kossuth Rádió Országjáró magazinműsorához, mely szombatonként más-más településekről jelentkezik élőben. A programhoz 2020 tavaszától a Nemzeti Művelődési Intézet egy impozáns Gasztrobusszal csatlakozott, amelyben hétről hétre egy Venesz-díjas mesterszakács, Prohászka Béla főzi meg a térségre jellemző ételeket. A programban innovatív módon ötvöződik a hagyomány, a helyi érték és XXI. századi, nagyobb közösséget elérő modernitás. Az események mindig kiemelt helyszínen zajlanak, a roadshow-hoz élő adás, népzenei műsor, értékjátszóház, s a fentebb említett gasztronómiai újdonság is kapcsolódnak.

Gasztrobusz


Helyi értéknapok támogatása, megyei értékünnepek, Magyar Értékek Napja

A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai tevékenységének egyik pillére az értékfeltárás és értékmegőrzés, az erre irányuló mintaprogramok és képzések indítása, a megyei és települési értéktárak módszertani támogatása. A közművelődési feladatellátás országos módszertani intézménye alapvető szerepet tölt be a települési és megyei értéktár bizottságok munkájában, valamint a hungarikum törvény végrehajtásában.

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége és a Népfőiskola Alapítvánnyal együttműködve rendezi meg az intézmény a közel 600 közreműködővel, fellépővel kiegészült Magyar Értékek Napját, amelyen a 19 megye és 6 határon túli régió értékei mutatkoznak be.


Látóutak

A Nemzeti Művelődési Intézet 2014 óta szervez rendszeresen tapasztalati tanulásra építő programokat, ún. látóutakat az ország különböző településeire. A látóutak célja helyi jó gyakorlatok mélyebb megismerése és az adaptálhatóság elősegítése. A programok másfél naposak, résztvevői körüket polgármesterek, önkormányzati képviselők kulturális, közművelődési és civil szervezetek és intézmények képviselői, önkormányzati kollégák, valamint a Művelődési Intézet munkatársai adják. Eddig 110 polgármester bevonása történt meg (vendéglátóként vagy résztvevőként), 40 települést érintettek a Látóutak.

Közérdekű adatok: https://nmi.hu/rolunk/kozerdeku-adatok/


Csatlakozz!

A NapútON - Ébreszteni a fényt weboldalnak már a közösségi médiában is van társoldala, melyhez itt érdemes csatlakozni:

Kvízkitöltések

Eddigi kvízkitöltések száma: 319

Eddigi helyes válaszok átlaga: 14

Vendégkönyv

Most megyünk kirándulni erre a gyönyörű helyre!!
2021-06-30

Nagyon hangulatos kiránduláson vettünk részt, csodajó volt a szervezés, sok szépet láttunk. Köszönjük szépen Lovász Henriett kísérőnknek. Köszönettel: egy kaposvári csapat nevében: Fodor-Takács Eleonóra
2021-06-29

Köszönjük szépen ezt a kirándulás és a játékot.
2021-06-28

Köszönöm ezt a remek aplikációt nagyon érdekes és tanulságos.
2021-06-13

Ma jártunk Önöknél. Igazán jól éreztük magunkat. Szeretném megkérdezni, hogy tudható-e kinek a versei hangzottak el a színházi előadás alatt. Válaszukat előre is köszönöm
2021-06-09

Üdvözlöm önöket! Nagyon szép az épület, melegség önti el a szívemet. Nagyon tetszik, gratulálok a kialakításhoz, és szerintem ezt minden magyar embernek látnia kellene a kicsiktől az idősebb korosztályig. Köszönöm szépen az élményt, még ha csak így képeken keresztül.
2021-02-26

Nagyon jól összeszedett, tartalmas leírás, amely első olvasásra is érthető és megjegyezhető. A kvíz részben ellenőrizhető is, hogy mennyire. A kifestő is nagyon tetszett. Mondható játszva tanulásnak is.
2020-12-29

Töltsd le applikációnkat!

Járd be virtuálisan székházunkat az ingyenes mobilappunkkal! Tarts velünk a NAPÚTON az interaktív alkalmazás segítségével!

2020 Napúton - Minden jog fenntartva