, NAPÚTON

A Makoldi-jelenség
Írások Makoldi Sándorról és Makoldi Sándor tollából

Makoldi Sándor

Ki volt Makoldi Sándor? A Nemzeti Művelődési Intézet Napúton weblapján a Makoldi-féle mítosz menüpont alatt találunk róla értékes gondolatokat, de talán érdemes alaposabban megismernünk a Nemzeti Művelődési Intézet székházának arculat- és szellemiségadó mesterét, a Makoldi Sándor Központ névadóját.

Magát a mennyező mesterek utódának tartotta, s összegző jellegű munkái, mint a Hortobágy-Vókonyapusztai pásztorszentély falfestményei, a Virágoskúti Biocsárda festett mennyezete és a Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székházát ékesítő fríz ismeretében elmondhatjuk: teljes joggal. Aki találkozott Makoldi Sándor sugárzó természetével, akár tanítványaként, festőművészként, barátként, vagy pályatársként került vele kapcsolatba, nem vonhatta ki magát a hatása alól. Jelenséggé lett már életében, ahogyan a mesterének tekintett Pap Gábor fogalmazott. Kiteljesedett életének mindhárom gyakorolt területén: mint festőművész, mint pedagógus és mint néprajzkutató. Egyformán fontos, egymást kölcsönösen tápláló ágai voltak ezek élete fájának, de az igazi szintézist mégis az alkotásban teremtette meg, összetéveszthetetlenül egyéni, ám egyetemes igényű és érvényű festészetében. Hosszú, kanyargós, de tudatos út vezetett az UV fénnyel világított képektől a pásztorszentély Igazság Napja által megvilágított falfestményeiig. Nem magyarországi, hanem kozmikus érvényű, az ugyancsak mesterének tekintett Csontváryhoz méltó magyar művészet született ecsetje alatt, mely anyanyelvi szinten alkalmazza a Pap Gábor által feltárt ősi magyar képírás szabályait.

Sokak tanítója, népművészek és művész pályatársak eszméltetője volt, s az lenne a kívánatos, ha a következő nemzedékek, a fiatalok számára is útmutatóul szolgálhatnának fénnyel és szavakkal írott üzenetei.

Ebben a rovatban szeretnénk írásokat közölni Róla és Tőle, hogy megismerhessük Őt, festészetét, pedagógiai munkásságának és néprajzi kutatásainak eredményeit.

*****

Tanulságosnak találjuk megmutatni többek között a Debreceni és Hajdú-Bihar megyei Értéktárhoz benyújtott javaslattételi adatlapot és a hozzá tartozó ajánlásokat is: kivételes mennyiségű és minőségű tanítványi, művésztársi, baráti gondolat támasztja alá egy Értéktári felterjesztés megalapozottságát – természetesen eredménnyel!

Makoldi Sándor életrajz (pdf)

Makoldi Sándor munkássága - adatlap a Hajdú-Bihar Megyei Értéktári jelöléshez (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - Lovas Kiss Antal (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - Ozsváth Sándor (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - Nagy Márta (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - Galánfi András (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - Földi Péter (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - Harangozó Imre (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - Gyöngy Péter (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - Láposi Terka (pdf)

Makoldi Sándor DÉT ajánlás - dr. Tar Károlyné (pdf)

Szkíta és keresztény képjelek között (pdf)

Csatlakozz!

A NapútON - Ébreszteni a fényt weboldalnak már a közösségi médiában is van társoldala, melyhez itt érdemes csatlakozni:

Kvízkitöltések

Eddigi kvízkitöltések száma: 319

Eddigi helyes válaszok átlaga: 14

Vendégkönyv

Most megyünk kirándulni erre a gyönyörű helyre!!
2021-06-30

Nagyon hangulatos kiránduláson vettünk részt, csodajó volt a szervezés, sok szépet láttunk. Köszönjük szépen Lovász Henriett kísérőnknek. Köszönettel: egy kaposvári csapat nevében: Fodor-Takács Eleonóra
2021-06-29

Köszönjük szépen ezt a kirándulás és a játékot.
2021-06-28

Köszönöm ezt a remek aplikációt nagyon érdekes és tanulságos.
2021-06-13

Ma jártunk Önöknél. Igazán jól éreztük magunkat. Szeretném megkérdezni, hogy tudható-e kinek a versei hangzottak el a színházi előadás alatt. Válaszukat előre is köszönöm
2021-06-09

Üdvözlöm önöket! Nagyon szép az épület, melegség önti el a szívemet. Nagyon tetszik, gratulálok a kialakításhoz, és szerintem ezt minden magyar embernek látnia kellene a kicsiktől az idősebb korosztályig. Köszönöm szépen az élményt, még ha csak így képeken keresztül.
2021-02-26

Nagyon jól összeszedett, tartalmas leírás, amely első olvasásra is érthető és megjegyezhető. A kvíz részben ellenőrizhető is, hogy mennyire. A kifestő is nagyon tetszett. Mondható játszva tanulásnak is.
2020-12-29

Töltsd le applikációnkat!

Járd be virtuálisan székházunkat az ingyenes mobilappunkkal! Tarts velünk a NAPÚTON az interaktív alkalmazás segítségével!

2020 Napúton - Minden jog fenntartva