, NAPÚTON

Szemlélhető világegész
Meggondolt gondolatok szerves műveltségünkről

Szándékunk szerint a Makoldi Sándor Központ weboldalán belül rendszeresen jelennek majd meg a szerves magyar műveltséggel kapcsolatos írások (cikkek, esszék, tanulmányok), hogy előmozdítsuk a Központ programjában megfogalmazott törekvést egy szellemi műhely létrehozására. József Attila gondolatait tovább írva választottuk az aloldal címét, mely a szerves világképre, a teljességben való létezés megélésének élményére utal.SZÁNTAI LAJOS: FÉNY ÁLTAL FESTETT TÖRTÉNELEM
(In: Pap Gábor – Szántai Lajos: A Képes Krónika üzenete. Két Hollós Kiadó. Budapest, 2021. 71-76. o.)

A Képes Krónika a magyar és az egyetemes művelődéstörténet legbecsesebb emlékei közé tartozik. A krónika szövege irodalmi szintű alkotás, képei pedig utolérhetetlen tökéletességű miniatúrák, amelyek festési-készítési módjáról még ma sem rendelkezünk egészen pontos ismeretekkel. A Képes Krónika kutatás hivatalosnak tekinthető vonulata által is felismert, de inkább elhallgatott tény, hogy e színpompás és lenyűgöző képi világgal rendelkező kódex teljesen egyedülálló, kiemelkedő rangot képvisel a nemzetközi könyvfestészetben. A rendkívüli és minden vonatkozásban magas művészi színvonal mellett az egyik ok többek között az, hogy eddig semmilyen más ország esetében sem lelhető fel olyan krónikakötet, amelynek miniatúrái az adott nép történelmét átfogó módon, teljes egészében az eredettől, vagy mitikusnak tekinthető kezdettől a készülés korának jelenidejéig szervesen összefüggő színes képfolyammal bemutatta, illetve illusztrálta volna. A Képes Krónika tehát a világon egyedülálló alkotásnak számít. Nemcsak hibátlan stílusban megírt szövege, hanem csodálatos, varázserejű képek által is bemutatja a magyar történelmet, a szkíta ősmúlttól Károly Róbert viszontagságos korának végéig. E történelemben nem vak erők és kiszámíthatatlan véletlenek alakítják a nemzet sorsát, hanem egy kozmikus alapozottságú, felismert és tudatosan vállalt üdvtörténelem.

Megtekintés: SZÁNTAI LAJOS: FÉNY ÁLTAL FESTETT TÖRTÉNELEM részlet (pdf)Makoldi Sándorné: Miért a húsvéti nyúl hozza a tojást?

Krisztus születése után 325-től, a niceai zsinat óta a keresztény húsvét a tavaszi Nap napéjegyenlőségét követő Hold-tölte utáni vasárnap és hétfő (Son-Tag, Mond-Tag). A tavaszi újjászületés a hideg-meleg, a fény és a sötétség egyensúlyi helyzetében úgy következik be az északi félteke mérsékelt égövében, mint Krisztus halálát és feltámadását követő ünneppont. Profán jelképe a nyúl és a tojás – miknek így kozmikus hátterét is sejthetjük már a csillagászati időpontból, annak ellenére, hogy a néprajz mai állása nálunk a közelmúlt német hagyományának félreértéséből származtatja a húsvéti nyúl szerepét és figyelmet sem szentel e tény megértésének.

Megtekintés: Makoldi Sándorné: Miért a húsvéti nyúl hozza a tojást?

Csatlakozz!

A NapútON - Ébreszteni a fényt weboldalnak már a közösségi médiában is van társoldala, melyhez itt érdemes csatlakozni:

Kvízkitöltések

Eddigi kvízkitöltések száma: 319

Eddigi helyes válaszok átlaga: 14

Vendégkönyv

Most megyünk kirándulni erre a gyönyörű helyre!!
2021-06-30

Nagyon hangulatos kiránduláson vettünk részt, csodajó volt a szervezés, sok szépet láttunk. Köszönjük szépen Lovász Henriett kísérőnknek. Köszönettel: egy kaposvári csapat nevében: Fodor-Takács Eleonóra
2021-06-29

Köszönjük szépen ezt a kirándulás és a játékot.
2021-06-28

Köszönöm ezt a remek aplikációt nagyon érdekes és tanulságos.
2021-06-13

Ma jártunk Önöknél. Igazán jól éreztük magunkat. Szeretném megkérdezni, hogy tudható-e kinek a versei hangzottak el a színházi előadás alatt. Válaszukat előre is köszönöm
2021-06-09

Üdvözlöm önöket! Nagyon szép az épület, melegség önti el a szívemet. Nagyon tetszik, gratulálok a kialakításhoz, és szerintem ezt minden magyar embernek látnia kellene a kicsiktől az idősebb korosztályig. Köszönöm szépen az élményt, még ha csak így képeken keresztül.
2021-02-26

Nagyon jól összeszedett, tartalmas leírás, amely első olvasásra is érthető és megjegyezhető. A kvíz részben ellenőrizhető is, hogy mennyire. A kifestő is nagyon tetszett. Mondható játszva tanulásnak is.
2020-12-29

Töltsd le applikációnkat!

Járd be virtuálisan székházunkat az ingyenes mobilappunkkal! Tarts velünk a NAPÚTON az interaktív alkalmazás segítségével!

2020 Napúton - Minden jog fenntartva