, NAPÚTON

Rák

Rák

(a keleti állatövben: Bivaly, v. Ökör)

Elemi minősége: Víz
Színe: Kék
Hívószavai: Jóság, Szeretet, Önfeláldozás, Anyaság, Napfordulat - Szent Iván
06.21. - 07.20.


A csillagjegyhez tartozó hanganyag meghallgatása

A Napúton haladva fordulóponthoz érkezünk. Az évben itt van a legtöbb mindenből, ami jó: a Fényből, a jóságból, a szeretetből, és az ingyenkegyelemből. A valódi fordulat a nyári napfordulón válik kézzel foghatóvá: ami eddig növekedett, alászállni és befelé érlelődni kezd. A rák hátráló mozgása is erre utal. De erről szól Keresztelő Szent János is, aki a következőt mondja Krisztusról: „Neki növekednie kell, nekem kisebbednem…” Csillagászati és időbeli értelemben is e téridő-szakaszon előlegeződik az új fény, a Világ világosságának téli megszületése, hiszen a Rák csillagkép középső szakaszán találjuk a „Jászolt a szamárkákkal”, a Rák állatövi egységének keleti megfelelője pedig az Ökör. Az „Ökörke szamárka” így már nem életképi cukiság, hanem kivételes kozmikus együttállás jelölője.

A fény és minden kegyelmi ajándék „csúcsra járatásának” felelőse – az atyai tulajdonságok letéteményeseként – az erőben lévő Jupiter. Ám a bolygóminőség- szintű anyaság képviseletében a Hold egyetlen otthonát is e szent helyen és időben találjuk, a vele járó, önmagát kisebbítő áldozat révén. Az önfeláldozó szeretet és mint a krisztusi áldozat jelölője, ősi gyökerű képjelként kazettás mennyezeteinken a gyermekeit önvérével tápláló pelikánként jelenik meg, így a csengersimai ref. templom festett tábláján is. A Rák képjele önmagában is megidézi a teremtett világunk felülnézeti képét, magát a teremtő működést. A Rák együtt a Mérleg képjelével a tartósan fennmaradni képes teremtett világ alapképletét adja.

Egykor általánosan elterjedt napfordulati szertartásunk volt Szent Iván, vagy Virágos Szent János – Magyar Ilona ünnepe, melyen nagy, négyszögűre rakott tüzek hirdették a Fény diadalát, ám a Tűzkerék legördülése a fordulatra is figyelmeztetett.

Magyar népmesék
Pelikánmadár

Tovább a NAPÚTON

Csatlakozz!

A NapútON - Ébreszteni a fényt weboldalnak már a közösségi médiában is van társoldala, melyhez itt érdemes csatlakozni:

Kvízkitöltések

Eddigi kvízkitöltések száma: 314

Eddigi helyes válaszok átlaga: 14

Vendégkönyv

Most megyünk kirándulni erre a gyönyörű helyre!!
2021-06-30

Nagyon hangulatos kiránduláson vettünk részt, csodajó volt a szervezés, sok szépet láttunk. Köszönjük szépen Lovász Henriett kísérőnknek. Köszönettel: egy kaposvári csapat nevében: Fodor-Takács Eleonóra
2021-06-29

Köszönjük szépen ezt a kirándulás és a játékot.
2021-06-28

Köszönöm ezt a remek aplikációt nagyon érdekes és tanulságos.
2021-06-13

Ma jártunk Önöknél. Igazán jól éreztük magunkat. Szeretném megkérdezni, hogy tudható-e kinek a versei hangzottak el a színházi előadás alatt. Válaszukat előre is köszönöm
2021-06-09

Üdvözlöm önöket! Nagyon szép az épület, melegség önti el a szívemet. Nagyon tetszik, gratulálok a kialakításhoz, és szerintem ezt minden magyar embernek látnia kellene a kicsiktől az idősebb korosztályig. Köszönöm szépen az élményt, még ha csak így képeken keresztül.
2021-02-26

Nagyon jól összeszedett, tartalmas leírás, amely első olvasásra is érthető és megjegyezhető. A kvíz részben ellenőrizhető is, hogy mennyire. A kifestő is nagyon tetszett. Mondható játszva tanulásnak is.
2020-12-29

Töltsd le applikációnkat!

Járd be virtuálisan székházunkat az ingyenes mobilappunkkal! Tarts velünk a NAPÚTON az interaktív alkalmazás segítségével!

2020 Napúton - Minden jog fenntartva