SzaRVaSNyoMoN szabadegyetem

A magyar királyság nagyhatalmi ereje IV. Béla korában


SzaRVaSNyoMoN szabadegyetem

Ezúttal rendhagyó előadást láthatnak a kedves érdeklődők, ugyanis a Nemzeti Művelődési Intézet felvételről közvetíti a IV. Béla korát bemutató stúdióbeszélgetést. Szántai Lajos az előadás sugárzásának idején Mongóliában tartózkodik, s többek között éppen az ún. „tatárjárás” korának forrásai irányában tájékozódik. A 18-i alkalom mégsem csupán egy rögzített előadás lejátszását nyújtja majd, „élő” tartalma is lesz: a „házigazda” az idézett forrásokból fog felolvasni a jelenlévő közönségnek.
IV. Béla és édesapja, II. András koráról viszonylag sokat tudunk, hiszen eseményekben „telített” időszakról van szó. Az ősi jogok megerősítését biztosító Aranybulla kibocsátása, a tatárjárás néven elhíresült mongol invázió nem éppen nyugodalmas időszak a Turul nemzetség királyainak uralkodása alatt. A mongol birodalom hadjáratának legfőbb tanulsága, hogy a létét alapjaiban veszélyeztető időszak után igen rövid idő alatt talpra tudott állni a magyar királyság és meglepő módon nem meggyengülve, hanem megerősödve került ki az 1241-es csapássorozatból.

Támogató jegy vásárlása / Belépés Vissza

Töltsd le applikációnkat!

Járd be virtuálisan székházunkat az ingyenes mobilappunkkal! Tarts velünk a NAPÚTON az interaktív alkalmazás segítségével!

2020 Napúton - Minden jog fenntartva