, NAPÚTON

Szűz, Aratószűz v. Szárnyas

Szűz, Aratószűz v. Szárnyas

(a keleti állatövben: Macska, v. Nyúl)

Elemi minősége: Föld
Színe: Zöld
Hívószavai: Beosztás, Szerkezet, Számosság, Ész - Tudós
08.22. - 09.22.


A csillagjegyhez tartozó hanganyag meghallgatása

Az Oroszlán mérhetetlen pazarlását a megmaradt javak mérhető számbavételének, beosztásának, raktározásának kell követnie. Ez a Szűz, magyar népi megnevezésével Szárnyas időszakának feladata. Általában túlzásba viszi a számosság, a mennyiség erőltetését a minőség rovására. A világról csak analízis útján tud ismereteket szerezni, a szintézis nem erőssége. Az információszerzés, a kommunikáció meghatározó tevékenysége, hiszen itt a Merkur nemcsak otthon, hanem erőben is van.

Jellegzetes népmesei szereplőként, mint királylány, tündér, rossz fokozatában boszorkányként mutatkozik. A Szűz csillagkép irányában található ma ismert világunk egyik legnagyobb anyagtömörödése, az ún. Szűz extragalaktikus szuperhalmaz, mely számtalan életnélküli (gyűrűs-) és életadó (spirál)galaxist tartalmaz, és hatalmas, egyirányú húzóerővel igyekszik a mi kis világunkat, Tejútrendszerünket „leszívni” és kimozdítani a helyéről. Ezen sajátossága révén népmeséinkben boszorkánytanyaként jelenik meg.

A Szűz-viselkedés jellegzetes képviselője néphagyományunkban a Tudós (javas, füves), aki tudását fokozatos ismeretszerzés útján szerezte. Mindent tud, ami megtanulható. A Szűz a vele szemközti Halak állatövi egységével együtt tengelyt képez, mely az élet szempontjából a legkedvezőtlenebb tulajdonságokat egyesíti, ezért azt a csillagmítoszi hagyomány Halál-tengelyként tartja számon.

S mielőtt végképp megbántódna a Szűz látogató, azt is el kell mondani a Szűzről, hogy legtisztább fokozatában ő az, aki Isten fiát, a Megváltót világra hozza...

Magyar népmesék
Kacor király

Tovább a NAPÚTON

Csatlakozz!

A NapútON - Ébreszteni a fényt weboldalnak már a közösségi médiában is van társoldala, melyhez itt érdemes csatlakozni:

Kvízkitöltések

Eddigi kvízkitöltések száma: 314

Eddigi helyes válaszok átlaga: 14

Vendégkönyv

Most megyünk kirándulni erre a gyönyörű helyre!!
2021-06-30

Nagyon hangulatos kiránduláson vettünk részt, csodajó volt a szervezés, sok szépet láttunk. Köszönjük szépen Lovász Henriett kísérőnknek. Köszönettel: egy kaposvári csapat nevében: Fodor-Takács Eleonóra
2021-06-29

Köszönjük szépen ezt a kirándulás és a játékot.
2021-06-28

Köszönöm ezt a remek aplikációt nagyon érdekes és tanulságos.
2021-06-13

Ma jártunk Önöknél. Igazán jól éreztük magunkat. Szeretném megkérdezni, hogy tudható-e kinek a versei hangzottak el a színházi előadás alatt. Válaszukat előre is köszönöm
2021-06-09

Üdvözlöm önöket! Nagyon szép az épület, melegség önti el a szívemet. Nagyon tetszik, gratulálok a kialakításhoz, és szerintem ezt minden magyar embernek látnia kellene a kicsiktől az idősebb korosztályig. Köszönöm szépen az élményt, még ha csak így képeken keresztül.
2021-02-26

Nagyon jól összeszedett, tartalmas leírás, amely első olvasásra is érthető és megjegyezhető. A kvíz részben ellenőrizhető is, hogy mennyire. A kifestő is nagyon tetszett. Mondható játszva tanulásnak is.
2020-12-29

Töltsd le applikációnkat!

Járd be virtuálisan székházunkat az ingyenes mobilappunkkal! Tarts velünk a NAPÚTON az interaktív alkalmazás segítségével!

2020 Napúton - Minden jog fenntartva