, NAPÚTON

Nyilas v. Nyilazó

Nyilas v. Nyilazó

(a keleti állatövben: Ló)

Elemi minősége: Tűz
Színe: Vörös
Hívószavai: Szentség, Égi királyság, Ingyen-kegyelem, Atya, rejteki lét - Táltos
11.23. - 12.21.


A csillagjegyhez tartozó hanganyag meghallgatása

Ez is kezdőpont, a szakrális vagy egyházi év indulása: Szent András ünnepe bevezet az adventi időszakba. Szentség, titok, várakozás, rejteki lét – e szavak mentén bontható ki e különös időszak belső tartalma. A magyar nyelv belső logikája alapján az esztendő köre eleve szent időben, „Istenidőben” zajlik.

A csodák ideje ez: Szent Miklós csodája a Nyilas kellős közepén az ingyenkegyelem működésének szép példázata, de itt érlelődik az esztendő körének legnagyobb csodája, az új fény, a világ világosságának, az Igazság Napjának megszületése, két minőség – a Nyilas és a Bak – határán.

A csillagos égen a Nyilas csillagkép irányába tekintve ekkor egy nyíláson át „beláthatunk” Tejútrendszerünk középpontjába, de ez a „belátás” ráhangolódással, s nem az értelem, vagy az érzéki tájékozódás útján történik. Ebben a rendkívüli téridő-egységben a táltosi képességek segítségével, belső „antennáink” révén, intuitív tájékozódás útján kereshetünk kapcsolatot az amúgy rejtező atyai minőséggel.

A Nyilas és a Skorpió csillagkép mentén találkozik – ezen az oldalon – a Napút a Tejúttal, ahol a teremtő közép felé tekintve az atyai tulajdonságokkal lehet szembesülni: itt van a Jupiter egyik otthona, s az égi, szakrális királyság ősmintázata is a Nyilas „háza táján” keresendő. Az Ikreknél említett felszálló holdcsomóponttal – Sárkányfejjel – szemben itt van erőben a leszálló holdcsomópont, a Sárkányfarok is, mint a másik rendkívüli bolygóminőség: „ők” ketten együtt a Nap- és Holdfogyatkozások kozmikus felelősei. Népmeséinkben, mint a Napot és a Holdat elrabló sárkányok jelennek meg.

A Nyilas tulajdonságokat a csillagmítoszi hagyomány következetesen a magyarsághoz köti. Ezért van az, hogy a jelenlegi életellenes világkorszakban (Halak világhónap) a külvilág számára alig látható a magyarság működése. Gyönyörű képi vallomás a rejteki létbe húzódó magyarság életéről a csengersimai kazettás templomi mennyezet átlóra szerkesztett Nyilas-kazettája. Zárt közegben, belül érlelődik valami: az egymással szembeforduló virágok között kirajzolódó virtuális pálya mentén folytatódik a magyarság rejtett életvonala. Meddig? Egészen a kosszerű képjellel megidézett kitörésig, mely félreérthetetlenül a feltámadásra utal. Türelem, elkeseredésre semmi okunk!

Magyar népmesék
Szegény ember meg a lova

Tovább a NAPÚTON

Csatlakozz!

A NapútON - Ébreszteni a fényt weboldalnak már a közösségi médiában is van társoldala, melyhez itt érdemes csatlakozni:

Kvízkitöltések

Eddigi kvízkitöltések száma: 314

Eddigi helyes válaszok átlaga: 14

Vendégkönyv

Most megyünk kirándulni erre a gyönyörű helyre!!
2021-06-30

Nagyon hangulatos kiránduláson vettünk részt, csodajó volt a szervezés, sok szépet láttunk. Köszönjük szépen Lovász Henriett kísérőnknek. Köszönettel: egy kaposvári csapat nevében: Fodor-Takács Eleonóra
2021-06-29

Köszönjük szépen ezt a kirándulás és a játékot.
2021-06-28

Köszönöm ezt a remek aplikációt nagyon érdekes és tanulságos.
2021-06-13

Ma jártunk Önöknél. Igazán jól éreztük magunkat. Szeretném megkérdezni, hogy tudható-e kinek a versei hangzottak el a színházi előadás alatt. Válaszukat előre is köszönöm
2021-06-09

Üdvözlöm önöket! Nagyon szép az épület, melegség önti el a szívemet. Nagyon tetszik, gratulálok a kialakításhoz, és szerintem ezt minden magyar embernek látnia kellene a kicsiktől az idősebb korosztályig. Köszönöm szépen az élményt, még ha csak így képeken keresztül.
2021-02-26

Nagyon jól összeszedett, tartalmas leírás, amely első olvasásra is érthető és megjegyezhető. A kvíz részben ellenőrizhető is, hogy mennyire. A kifestő is nagyon tetszett. Mondható játszva tanulásnak is.
2020-12-29

Töltsd le applikációnkat!

Járd be virtuálisan székházunkat az ingyenes mobilappunkkal! Tarts velünk a NAPÚTON az interaktív alkalmazás segítségével!

2020 Napúton - Minden jog fenntartva