Bak

Bak

(a keleti állatövben: Kecske)

Elemi minősége: Föld
Színe: Zöld
Hívószavai: Fogság, Határpont, Megtartó erő, Születés (Karácsony)
12.22. - 01.20.


A csillagjegyhez tartozó hanganyag meghallgatása

Bár minden az élet beszűküléséről tanúskodik (Vörösmartyval: „most tél van és csend és hó és halál...”), de a legsötétebb órán megszületik a Fény, a megváltás ígéretével. A világot erős marokkal fogja, de egyben meg is tartja a trónusán ülő Szaturnusz, a küszöb őre, a Hétbolygó-rendszer külső tagja. Mellette erőben a „Vérszemű csillag”, ezért itt a marsi véres áldozat elkerülhetetlen: a disznótorok hagyományos időszaka ez. Hurokba került az élet: a hurkos farkú sárkány a csengersimai mennyezetkazettán erről beszél képi anyanyelvünkön. Ami a hurkon belül, megfojtja a sárkány, de itt fogalmazódik meg az eljövendő megváltás ígérete is.

A Karácsonyt megelőző szent időszakban zajlik a magyarság talán legfontosabb és napjainkban is tovább élő archaikus szokáshagyománya, a születés csodáját előkészítő betlehemezés. A szertartásjáték szereplői mind azonosíthatók a csillagos égen. A bojtárok, a Háromkirályok, de a Szamár és az Ökör is. Ezt egészíti ki, folytatja a regölés ősi szertartása, s a regösök szintén a csillagösvényen érkeznek közénk: „Száll az Isten házadra”, Memből jöttünk, membe menünk…”: Feladatuk a kicsiny, éppen megszületett fénymag óvása, növelése. Az élet átmentése, megőrzése, továbbvitele a legfontosabb parancs, hiszen innen még további téli stációkon át vezet az út a tavaszi feltámadáshoz.

Magyar népmesék
A kismalac és a farkasok

Tovább a NAPÚTON

Kvíz kitöltések

Eddigi kvíz kitöltések száma: 116

Eddigi helyes válaszok átlaga: 15

Vendégkönyv

Nagyon jól összeszedett, tartalmas leírás, amely első olvasásra is érthető és megjegyezhető. A kvíz részben ellenőrizhető is, hogy mennyire. A kifestő is nagyon tetszett. Mondható játszva tanulásnak is.
2020-12-29

Üdvözlöm önöket! Nagyon szép az épület, melegség önti el a szívemet. Nagyon tetszik, gratulálok a kialakításhoz, és szerintem ezt minden magyar embernek látnia kellene a kicsiktől az idősebb korosztályig. Köszönöm szépen az élményt, még ha csak így képeken keresztül.
2021-02-26

Töltse le applikációnkat!

Legyen naprakész ingyenes mobilappunkkal! Járja be Ön is virtuálisan székházunkat, tartson velünk a NAPÚTON! Az interaktív alkalmazás segítségével akkor is értesülhet híreinkről, ha éppen nem használja alkalmazásunkat.

2020 Napúton - Minden jog fenntartva